Praha 2: Restaurace a pivovar Pivovarský dům

Autor: Petr Nahodil <p.nahodil(at)centrum.cz>, Téma: Pivovary, Vydáno dne: 04. 06. 2022

Restaurace a pivovar Pivovarský dům nachází se na adrese Lípová 15, 120 00 Praha 2. Pivovar byl založen v roce 1998, velikost varny je 500 l a předpokládaný roční výstav 800 hl piva.

Jednatelem a ředitelem je Ing. Jan Šuráň a sládkem je Martin Pišín.



V restauraci je příjemné posezení při ochutnávání různých piv.

Značky čepovaných piv:

Benedict – český klasický ležák – pivo plzeňského typu

Benedict – český klasický ležák Tmavý - pivo plzeňského typu. Kulaté, příjemně chmelové chuti, která postrádá výraznější sladkost tak typickou protmavá piva. Díky tomu chutná i těm zákazníkům, kteří obvykle tmavá piva nevyhledávají.

Pšeničné pivo - díky své popularitě především v Německu a Rakousku je v mnoha zemích toto pivo známé spíše pod svými německými jmény – Weizen Bier nebo Weissbier. Málokdo dnes ale ví, že toto svrchně kvašené pivo vyrobené z ječného a pšeničného sladu bylo původně typicky českým pivem. Naši předkové jej pili od raného středověku až téměř do konce 19. století, kdy nad ním v oblibě definitivně zvítězilo „nové“, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Svrchní kvašení dává tomuto pivu nezaměnitelnou lehkou chuť, kterou skvěle doplňuje plátek citronu, se kterým jej servírujeme.

Kávové pivo – lahvové. Tmavý ležák s karamelově jemnou, a přesto výraznou chutí kávy. Je velmi oblíbeným pivem především u naší dámské klientely, ale neměl by jej vynechat nikdo, kdo má rád kávu i pivo. Na závěr sklenici zdobíme kávovými zrnky.

Višňové pivo - Málokteré speciální pivo v sobě snoubí zdánlivě protichůdné chutě tak dokonale jako pivo višňové. Má oku lahodící granátovou barvu, příjemnou chmelově-višňovou chuť a vůni, není však o nic sladší než ostatní piva.

Banánové pivo - Pivní speciál, který je rodným bratrem bílého, svrchně kvašeného pšeničného piva. Přirozeně ovocnou chuť pšeničného piva nevtíravě podtrhuje jemná chuť a vůně banánů.

Kopřivové pivo - Další z našich netradičních pivních speciálů, který se vyznačuje jemně nazelenalým nádechem, příjemnou vůní a chutí po sušených kopřivách.

Speciál měsíce - Kromě stálé nabídky u nás každý měsíc najdete na čepu jedno další, méně obvyklé pivo z naší vlastní produkce, či od jiného prověřeného malopivovaru.

Šamp – Pivní sekt – lahvové. Pivo, které na samý závěr výrobního procesu plníme do lahví spolu se šampaňskými kvasinkami, kde několik týdnů znovu dokváší a zraje. Chuť výsledného moku je velmi neobvyklá, oblíbená i mezi nepivaři. Skvěle se hodí ke slavnostnímu přípitku, jako nápoj na uvítanou anebo jako doprovod k dezertům. Vyrábíme jej ve spolupráci s pivovarem ve Strakonicích.

Více na www.pivovarskydum.com.