Únětický pivovar opět vaří

Autor: Petr Nahodil <p.nahodil(at)centrum.cz>, Téma: Pivní aktuality, Vydáno dne: 27. 09. 2011

Po více než půl století začal pivovar v Úněticích mezi Prahou a Roztoky znovu vařit pivo.

Noví majitelé slibují i bohaté kulturní zážitky, uvedla manažerka komunikace pivovaru Jitka Menclová.

 



První várku piva Únětické 12 Dej Bůh štěstí, začali sládci vařit už 15. května s tím, že otevření pivovaru a ochutnávka se připravuje na 11.6.2011. Cílem obnovy produkce piva je navázání na úspěšné období na přelomu devatenáctého a dvacáteho století, kdy pivovar produkoval dvacet tisíc hektolitrů piva za rok.

Únětickou "desítku" a "dvanáctku" budou sládci vařit podle tradičních výrobních postupů českého pivovarství, bez pasterace a chemické stabilizace. "Při výrobě piva používáme čistě české produkty. Slad pochází z malé sladovny ve středních Čechách, chmel je známýžatecký poloraný červeňák" řekl vrchní sládek únětického pivovaru Vladimír Černohorský.

Projekt na obnovu tradice vaření piva se pod vedením manželů Tkadlecových začal připravovat loní v březnu. Pivovar tehdy sloužil jako sklad mléčných výrobků, pivo se tam přestalo vařit několik let po skončení druhé světové války.